Waarom een tuinkamer?
Bij het aanleggen van een tuinkamer zul je een aantal zaken goed moeten overwegen. Bij de inrichting hiervan zijn er veel meer (bouwkundige) zaken belangrijk dan bij anderen tuintypen. Over het algemeen gaat het bij het realiseren van een sfeervolle tuinkamers over de invulling van kleinere tuinen of over het invullen van kleine gedeelten van grotere tuinen.
De gekozen lijnen in een tuinontwerp zijn van grote invloed op het eindresultaat. Belangrijk zijn de zichtlijnen binnen de tuinkamer. De belangrijkste zichtlijn is het uitzicht vanuit de woonkamer. In Nederland beleven wij onze tuin voor een groot deel vanuit de woning. Door deze optisch te verlengen wordt een tuin een verlengstuk van het huis.
Waar moet je op letten bij het maken van een tuinkamer?
Zichtlijnen zijn belangrijk voor het maken van een mooie tuinkamer.
Om deze reden kun je ook beter geen muren of wanden in een zichtlijn plaatsen! Doorkijken zijn belangrijk. Plaats dan ook een mooi kijkobject op het einde van de zichtlijn bijv, door het plaatsen van een mooie vaas, een beeld of een andere decoratie. Een fraai bankje is ook een goede keuzevoor het beeindigen van een zichtlijn!
Storende zichtlijnen kun je onderbreken door het planten van een boompje of het plaatsen van een pergola. Dit hoeft niet, zoals vele mensen doen, op het einde van de tuinkamer.
Hoe dichter de pergola of boom bij het huis staat hoe lager het kan zijn om het gewenste privacy-effect te bereiken. Veel mensen plaatsen leibomen achter in de tuin. De tuin gaat hierdoor echter veel kleiner en op een groene ommuurde ruimte lijken. Dat is niet de intentie van een tuinkamer! Durf dus creatief te zijn...
Wat leuk is in een tuinkamer is een onderverdeling van ruimte, net zoals binnen in een woning. Een leuke overgang van de ene naar de andere ruimte maakt de gehele tuin aantrekkelijk. Eigenlijk moet de tuin een zodanig ruimtelijke indeling en sfeer hebben dat je als je thuis komt je eerst door de tuin heen wilt lopen. Dat geeft jou het juiste huiselijke gevoel. Verwevenheid tussen huis en tuin.
Ruimtelijke indelingen in tuinen zijn te maken door verticale elementen te plaatsen zoals hagen, wanden of gemetselde muren.
Als je deze elementen “halftransparant” maakt door middel van een opening of kijkspleet dan kan het bovenste deel van dit element nog steeds dienen tegen inkijk! Meer of minder “transparantie in de tuin” zorgt er meteen voor dat je overal in de tuin doorzicht blijft houden op de andere ruimtes. Dat maakt de tuin extra spannend...
Je kunt elementen in de woning ook terug laten komen in de buitenruimte zodat er meer samenhang ontstaat. Voorbeelden hiervan zijn door herhaald gebruik van bepaalde kleuren, muren of andere elementen. Bij een glazen pui tot aan de grond is het leuk om de vloer door te laten lopen in materiaal en kleur. Een andere truc is door vier kubusvormige plantenbakken te plaatsen waarvan er twee buiten en twee binnen staan en zij 1 reeks vormen.
Wie legt mijn tuinkamer aan?
Is het tuinontwerp voor de tuinkamer klaar dan rijst de vraag: Op welke wijze kunnen we de tuinkamer realiseren? Ben je zelf handig? Dan is het verstandig om jouw vaardigheden vooraf aan de tuinontwerper door te geven. Hij of zij kan dan rekening houden met het materiaalgebruik zodat je het tuinontwerp zelf zou kunnen realiseren. Overigens juichen we zelfwerkzaamheid toe want dan ontstaat er een nog betere binding met een mooie tuinkamer!
Heb jij die handigheid niet om zelf een tuinkamer aan te leggen dan kun je voor de aanleg een goed hoveniersbedrijf inschakelen. Niet alle hoveniers kunnen de bouwkundige elementen van een tuinkamer zelf maken. Bij het gebrek aan vaardigheid wordt dan meestal expertise ingehuurd.
Wat betreft de kosten van de tuinkamer aanleg: heel ruwweg gezegd kan je zeggen dat wanneer je zelf de tuin aan gaat leggen er een besparing te verwachten is van 50% van de totale aanlegkosten. En dat is best veel!
Heb je plannen voor een tuinkamer en wil je meer hierover weten? Vraag het één van onze tuinontwerpers!
Auteur: Marcel de Coster (MDC-Tuinontwerp)
Foto’s: Marcel de Coster