Tuinplanten die door onze honden worden gegeten

gepubliceerd op 07-08-2024

(Click op de afbeelding voor een vergroting)

Onze honden knabbelen regelmatig aan een aantal tuinplanten. Daar zijn wij niet altijd blij mee. Vooral de bontbladige Kaukasische vergeet-mij-niet wordt, als de viervoeters de kans krijgen, tot op de bladstelen afgekluifd. Uiteraard hebben we gecheckt of er giftige planten tussen zitten maar dat lijkt niet zo te zijn. Sterker nog, sommige plantensoorten hebben volgens plantbeschrijvingen voor mensen een medicinale bijwerking of toepassing. De Kaukasische vergeet-mij-niet proberen we zo goed mogelijk te beschermen we wel want een blad met een hap eruit is nu eenmaal geen fraai gezicht. Dat dat niet altijd is gelukt is te zien op de vierde foto.

Bij ons in de tuin wordt het blad van de volgende tuinplanten door onze honden opgegeten:

Brunnera macrophylla ’Sea Heart’ - Kaukasische vergeet mij-niet
Brunnera macrophylla ’Sea Heart’ is een vaste plant met een groot bont hartvormig blad. De lichtblauwe bloemetjes verschijnen in de periode mei-juni. Deze prachtige bladplant kan zowel op een zonnige plek staan als op een halfbeschaduwde plek in de plantenborder. 

Rudbeckia fulgida ’Goldsturm - Zonnehoed
De gele zonnige bloemen van de zonnehoed, Rudbeckia fulgida ’Goldsturm’ verschijnen in de periode juli-augustus. Na de bloei sterft de vaste plant bovengronds af maar de zonnehoed vormt in onze plantenborder op de grond nog wel enkele groene bladeren. Deze bladeren, als ook de nieuwe bladeren die in het voorjaar verschijnen, worden zo nu en dan door onze honden van de planten getrokken. Het beschadigde blad knippen we er meestal af.

Verbena bonariensis - (Stijf) ijzerhard
We hebben ons regelmatig afgevraagd waarom Verbena bonariensis het in onze tuin zo slecht doet. Inmiddels zijn we erachter dat deze transparante tuinplanten in trek zijn bij onze honden. Ze knabbelen de blaadjes eraf en soms knakt een bloemsteel tijdens deze acties. IJzerhard bloeit in de periode juli-september met lichtroze bloemen.

Op internet wordt hier en daar gewaarschuwd voor de giftigheid van Verbena voor honden. We vermoeden toch dat het effect vergelijkbaar is met het eten van gras door honden. Kennelijk hebben ze dat nodig voor hun spijsvertering of zo.

Verbena zaad is overigens gemakkelijk te zaaien. We zaaien het tegenwoordig voor in kleine plastic potjes waar aangeschafte tuinplanten in gezeten hebben. Zo nu en dan planten we de nieuwe Verbena’s zo sneaky mogelijk tussen de andere borderplanten. Maar hoe sneaky we het ook doen... het duurt meestal geen week voordat er weer een paar hondenstaarten uit de borderbeplanting steken. We hebben er vrede mee. Wat kun je anders verwachten van borderterriers...

Tekst: Gilbert de Jong, Schetsservice
Foto’s: Gilbert de Jong, Schetsservice

Brunnera_macrophylla _Sea_Heart'2 Brunnera_macrophylla _Sea_Heart'2
Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'_Zonnehoed Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'_Zonnehoed
Brunner_macrophylla_honden Brunner_macrophylla_honden