Klimplanten voor pergola's

gepubliceerd op 03-03-2020

(Click op de bovenste foto voor een vergroting)
Klimplanten zijn onder te verdelen in de manier waarop ze klimmen. Dit in afwijking van zogenaamde leiplanten die op de een of andere manier gesteund (geleid) moeten worden. Echte klimplanten kunnen we onderbrengen in een aantal categorien:

Klimplanten in categorieën

In de eerste categorie vallen klimplanten die met een bladrank of takrank klimmen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de bosranksoorten (Clematis), de passiebloem (Passiflora), de wijnstok (in de volksmond vaak ’druif’ genoemd: Vitis) en ook de wilde wingerd (Parthenocissus).

In de tweede categorie vallen de klimplanten die zich vasthouden met hechtwortels. De klimop (Hedera) is daar het bekendste voorbeeld van. Maar ook de klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) valt in deze categorie evenals de kleurige trompetbloem (Campsis).

In de derde categorie vallen de klimplanten die we aanduiden met slingerplanten. Deze klimplanten slingeren zich spiraalsgewijs omhoog met windende twijgen en stammen. Voorbeelden hiervan zijn de blauwe regen (Wisteria), bruidssluier (Fallopia aubertii), Duitse pijp (Aristolochia), Hop (Humulus), kamperfoelie (Lonicera) en schijnaugurk (Akebia).

Klimplanten voor pergola’s
Niet alle klimplanten zijn voor pergola’s geschikt. Vooral wanneer pergola’s onderhoud nodig hebben is het niet verstandig om klimplanten uit de tweede categorie te gebruiken. Deze klimplanten, zoals de trompetbloem (Campsis) hebben zich stevig vastgezet met hun hechtwortels en zijn lastig te verwijderen.

Klimplanten wel geschikt voor (kleine) pergola’s en die wij adviseren zijn de schijnaugurk (Akebia), de sierkiwi (Actinidia kolomikta), kamperfoelie (Lonicera periclymenum of Lonicera japonica) en de kleinbloemige bosrank of bosdruif (Clematis alpina, Clematis armandii, Clematis flammula, Clematis florida, Clematis montana, Clematis x jouiniana, Clematis tibetana, Clematis vitalba en Clematis viticella) en grootbloemige bosrank of bosdruif (heel veel gekweekte vormen).

Een klimroos is ook een mooie tuinplant al zul je de klimroos vaak wel een beetje moeten helpen door de klimmer aan te binden met tieribs of bindbuis. Pas op voor de doornen!

Blauwe regen (Wisteria), wijnstok (Vitis) en bruidsluier (Fallopia) zijn niet zo geschikt voor kleine pergola’s. In de zomer maken deze planten regelmatig uitlopers die vele meters lang zijn en dus zorgen voor extra onderhoud. Vooral voor mensen met een krappe agenda en weinig groenaffiniteit niet de beste keuze dus....

Een pergola in het tuinontwerp
Een pergola kan in een tuinontwerp verschillende functies hebben. Een pergola met klimplanten kan een heel terras overspannen waardoor de pergola vooral een schaduwgevende functie heeft. Vlakbij of aan de zuidgevel van een woning kan een pergola zelfs binnen in de woning verkoeling geven.

Daarnaast kan een pergola langs een erfgrens, waar bijvoorbeeld een klimopscherm of schutting staat, extra privacy geven omdat een pergola hier hoger kan en mag zijn dan 180 of 200 cm. Wanneer de pergola 30 tot 50 cm afstand heeft van een klimopscherm is deze groene wand in de zomer ook nog goed te onderhouden.

Een pergola kan een ruimte indelen in meerdere tuinkamers. Meestal wordt dan de pergola of pergolabalk in de dwarsrichting in de tuin geplaatst en wordt op 1 plek, of meerdere plekken, een zichtlijn naar de volgende tuinkamer gemaakt.

Een pergola kan, door de lengterichting waarin hij staat, ook de blik leiden naar een eyecatcher, naar het landschap of naar een ander terras. Een schaduwgevende functie is in de laatste twee voorbeelden van minder belang.

Een goed geplaatste pergola is een aanwinst voor de tuin. Weet je niet precies hoe je een pergola het beste in kunt passen? Laat dan door een tuinontwerper een schets maken of een tuinontwerp. Zij hebben de ervaring en kunde om een mooie functionele pergola met de juiste beplanting te ontwerpen. Dan weet je zeker dat de pergola in de toekomst aan je verwachtingen zal voldoen.

Klimplanten foto’s
In de fotogalerij laten we een aantal foto’s van klimplanten zien die we regelmatig gebruiken in onze beplantingsplannen. Niet alle klimplanten zijn wintergroen of kunnen in de schaduw staan... Sommige zijn in de herfst wel extra mooi zoals de herfstverkleuring van een wilde wingerd (Parthenocissus) of de vruchtpluizen van bepaalde bosranken (Clematis). Kent u ze allemaal?
 

Hulp nodig?

Mocht u hulp nodig hebben bij het maken van een tuinontwerp dan kunt u een beroep doen op onze ervaren tuinontwerpers. Zij helpen u graag bij het maken van een tuinontwerp en beplantingsplan.

>> Ik wil hulp bij een tuinontwerp en beplantingsplan! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

Auteur: Gilbert de Jong, Schetsservice (https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/schetsservice/) 
Foto’s : Gilbert de Jong, Schetsservice (https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/schetsservice/)

Opnamelocatie: Bloemenpark Appeltern (https://appeltern.nl/nl/), Appeltern

 

Meer interessante artikelen over tuinplanten:

Witbloeiende tuinplanten (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3777465/nieuws/wit_bloeiende_planten.html)

Planten voor een Jungletuin (1) (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3759448/nieuws/planten_voor_een_jungletuin.html)

Planten voor een Jungletuin (2) (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3759941/nieuws/planten_voor_een_jungletuin_2.html)

Wintergroene tuinplanten (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3971966/nieuws/wintergroene_tuinplanten.html)

De mooiste tuingeraniums (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3763080/nieuws/de_mooiste_tuingeraniums_ooievaarsbek.html)

Tuinplanten die door onze honden worden gegeten (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-4477586/nieuws/tuinplanten_die_door_onze_honden_worden_gegeten.html)

©Gilbert de Jong Actinidia kolomikta - Sierkiwi ©Gilbert de Jong Actinidia kolomikta - Sierkiwi
©Gilbert de Jong Akebia quinata blad ©Gilbert de Jong Akebia quinata blad
©Gilbert de Jong Akebia quinata bloem ©Gilbert de Jong Akebia quinata bloem
©Gilbert de Jong Clematis armandii - Bosrank ©Gilbert de Jong Clematis armandii - Bosrank
©Gilbert de Jong Clematis 'Ernest Markham' - Bosrank ©Gilbert de Jong Clematis 'Ernest Markham' - Bosrank
©Gilbert de Jong Clematis 'Orange Peel'- Bosrank ©Gilbert de Jong Clematis 'Orange Peel'- Bosrank
©Gilbert de Jong Clematis tangutica - Bosrank ©Gilbert de Jong Clematis tangutica - Bosrank
©Gilbert de Jong Ierse klimop ©Gilbert de Jong Ierse klimop
©Gilbert de Jong Lonicera japonica 'Hall's Prolific' - Japanse kamperfoelie ©Gilbert de Jong Lonicera japonica 'Hall's Prolific' - Japanse kamperfoelie
©Gilbert de Jong Parthenocissus tricuspidata - Wilde wingerd ©Gilbert de Jong Parthenocissus tricuspidata - Wilde wingerd
©Gilbert de Jong Rosa 'New Dawn' - Klimroos ©Gilbert de Jong Rosa 'New Dawn' - Klimroos
©Gilbert de Jong Trachelospermum jasminoides - Toscaanse jasmijn sterjasmijn ©Gilbert de Jong Trachelospermum jasminoides - Toscaanse jasmijn sterjasmijn
©Gilbert de Jong Wisteria sinensis - Blauwe regen ©Gilbert de Jong Wisteria sinensis - Blauwe regen