Tegenwoordig zijn siergrassen in een tuin niet meer weg te denken. Denk maar eens aan het hoge wintergroene pampasgras (Cortaderia selloana) met de opvallende witte pluimen en het messcherpe blauwgroene lange blad. Welk siergras vindt u het mooiste?
Misschien is het wel een beetje gedateerd; net als de grindtegels en de spoorbielzen... Het andere wintergroene siergras wat veel gebruikt werd; vooral in de zeventiger jaren van de vorige eeuw toen heidetuinen populair waren is (blauw) schapengras: Festuca glauca.
Maar dankzij tuinontwerpers en plantenkunstenaars als Mien Ruys, Ton ter Linden en Piet oudolf is het gebruik van siergrassen in de een bloeiende vaste plantenborder steeds populairder geworden. Tegenwoordig is er een enorm aanbod in siergrassen wat betreft hoogte, groeivorm, kleur...
Siergrassen worden niet alleen in vaste plantenborders gebruikt maar ook heel regelmatig als vakvulling in een moderne tuin.
Welk siergras vindt u het mooiste? (Click op de bovenste foto voor een vergroting)
Arundo donax - Pijlriet, Mammoetgras
Pijlriet behoort tot de allerhoogste gekweekte siergrassen. De hoogte van Arundo donax bedraagt vaak meer dan 4 meter! Pijlriet is stijf; hard en staat stevig rechtop. Wij vinden dit siergras alleen geschikt voor hele grote tuinen en dan het liefst als een grote plu en niet als solitairplant.
Calamagrostis brachytricha - Diamantgras
Diamantgras heeft tijdens de bloei opvallende lange en brede pluimen en het is dan ook niet moeilijk om dit siergras te herkennen. Calamagrostis brachytricha is niet geschikt voor hele kleine tuinen want de pollen worden ruim 1 meter in doorsnede en 120 tot 150 cm hoog. Dit siergras is goed te gebruiken als solitair in een zonnige border maar daan het leifst op een hoek of in de rand.
Chasmantium latifolium - Plataargras
De bloeiwijze van plataargras is uniek waardoor deze mooie tuinplant goed te herkennen is. De hoogte van Chasmantium latifolium bedraagt uiteindelijk een meter bij een doorsnede van een meter. De hangende halmen maken plataargras extra aantrekkelijk.
Deschampsia cespitosa ’Goldtau’ - Ruwe smele
Ruwe smele komt als inheemse plant algemeen voor. Deze kweekvorm leent zicht goed als vlechtplant of strooiplant in ene vaste plantenborder omdat de habitus fijntjes en transparant is. Deschampsia cespitosa ’Goldtau’ wordt niet hoger dan 80-100 cm en staat, net als vele andere siergrassen, op een zonnige plaats.
Imperata cylindrica ’Red Baron’ - Japans bloedgras
Een siergras met een zee bijzondere bloedrode kleur. We zien dit siergras niet alleen in borders maar ook regelmatig als invulling van grote bloembakken. Aanvankelijk is het siergras groen maar in de loop van de zomer wordt de prachtige verkleuring steeds opvallender! Hoogte 60-80 cm.
Miscanthus sinensis ’Zebrinus’ - Prachtriet, zebragras
De foto spreekt voor zich. De hoogte van dit siergras bedraagt 160-180 cm. Onder gunstige omstandigheden wordt dit prachtriet, waar tientallen verschillende cultivars van bestaan, soms hoger dan 200 cm.
Molinia caerulea ’Fastigiata’ - Pijpestrootje
Pijpestrootjes hebben meestal ranke bloeistengels die ver boven de compacte graspol uitsteken. Molinia caerulea of pijpestootje komt in Nederland als wilde plant algemeen voor in bossen en heidevelden op zandgrond. Molinia caerulea ’Fastigiata’ wijkt af van de soort omdat het lange groene blad aan de buitenzijde witte randen heeft. De bloeistengels worden ongeveer 60 cm hoog en het de pol ongeveer de helft.
Pennisetum alopecuroides - Lampenpoetsersgras
Een bekende en sterke plant die het goed doet als soiltairplant op een warme plek in de border. De soort wordt minstens 120 cm hoog en bij een diameter van minimaal 150 cm. Er bestaan compactere vormen dit meer geschikt zijn om door te weven in een vaste plantenborder (P. a. ’Little Bunny’) of als vakvulling (P.a. ’Hameln’). Waardevol siergras wat ook in de winter uitgebloeid mooi blijft.
Stipa tenuissima ’Ponytails’ - Vedergras
Geen siergras zou ffijntjes als het vedergras. In de winter is het bijna zilvergrijs van kleur. Dit siergras is ook geschikt als vulling van plantenbakken op daken etc. want het kan goed tegen zomerhitte. Een nadeel zou het uitzaaien van het gras kunnen zijn vooral op plaatsen waar het niet zo gewenst is....
>> Ik wil graag hulp bij het maken van een beplantingsplan met siergras (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)
Auteur: Gilbert de Jong, Schetsservice (https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/schetsservice/)
Foto’s: Gilbert de Jong, Schetsservice (https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/schetsservice/)
Meer interessante artikelen over tuinplanten:
Klimplanten voor pergola (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3761276/nieuws/klimplanten_voor_pergolas.html)
Witbloeiende tuinplanten (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3777465/nieuws/wit_bloeiende_planten.html)
Tien goede bodembedekkers voor uw tuin (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-4160588/nieuws/tien_goede_bodembedekkers_voor_uw_tuin.html)
Planten voor een Jungletuin (2) (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3759941/nieuws/planten_voor_een_jungletuin_2.html)
Wintergroene tuinplanten (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3971966/nieuws/wintergroene_tuinplanten.html)
De mooiste tuingeraniums (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3763080/nieuws/de_mooiste_tuingeraniums_ooievaarsbek.html)
Opname locatie: De Tuinen van Appeltern (https://appeltern.nl/nl/)
Ontwerp tuin met Stipa tenuissima ’Ponytails’: Conny Ettema