Bent u op zoek naar wintergroene tropische planten voor een uw tuin? Dan helpen wij u op weg met dit artikel. In principe zijn heel veel kamer-plantachtige soorten met fraaie bladeren geschikt om de illusie van een tropische tuin te bewerkstelligen.
Wintergroene tropische planten
Een kale tropische tuin in de winter is natuurlijk niet leuk. Een deel van het beplantingsplan voor dit type tuin zal dan ook uit een flink aantal wintergroene planten moeten bestaan. Dit is onze lijst:
Fatsia japonica - Vingerplant. Deze struik staat graag op een beschutte plaats en kan ondanks dat toch nog invriezen aan de toppen. De vingerplant wordt zeker 1.50 meter hoog en net zo breed. Er bestaat ook een aantrekkelijke variant voor de tropische tuin met witte vlekken aan de bovenzijde van het blad: Fatsia japonica ’Spiderweb’.
Blechnum spicant - Dubbelloof. Dubbelloof is een inheemse wintergroene varen die goed in de tropische tuin sfeer past. De standplaats van dubbelloof is schaduw.
Euphorbia characias - Wolfsmelk. De bloei van deze wolfsmelk (er zijn er veel meer!) valt in de periode maart-mei. Euphorbia characias vraagt wel wat ruimte want de plant kan 120 cm hoog en net zo breed worden. Voor kleinere tropische tuinen bestaan er ook lager blijvende soorten om de juiste tropische sfeer te bereiken.
Carex ’Ice Dance’ - Bonte zegge. Wij gebruiken deze zegge, of een andere, vaak in combinatie met bladplanten met een andere bladvorm zoals Acaena, Ajuga, sarum, Heuchera, Hosta, Mukdenia, Pachysandra, Tiarella etc. De standplaats van een zegge zou vochtig moeten zijn maar enige droogte wordt ook verdragen. Carex zijn overwegend sterke planten die zich goed laten inpassen in een tropenachtige aanplant. Carex ’Ice Dance’ heeft witte strepen aan de buitenzijde van het blad. Heeft u liever een egale groene kleur dan kunt u beter kiezen voor Carex ’Irish Green’.
Ligustrum texanum - Texasliguster. Texasliguster is een langzaamgroeiende sierheester met een leerachtig glimmend blad. De bladrand is licht golvend. Bij strenge winters kan deze liguster invriezen dus bescherming in vorstperioden is aan te raden. Ligustrum texanum bloeit met de karakteristieke witte bloempluimen die we van gewone liguster gewent zijn.
Liriope muscari ’Monroe White’ - Leliegras. De meeste Liriope muscari-cultivars hebben lila-paarse bloemen zoals Liriope muscari ’Ingwersen’, ’Big Blue’ of ’Moneymaker’. Liriope muscari ’Monroe White’ bloeit wit in het najaar. Leliegras staat graag in de schaduw met en de bodem moet goed waterdoorlatend zijn.
Muehlenbeckia axillaris heeft geen Nederlandse naam. Deze wintergroene en winterharde plant presteert het beste op een zonnige lichtbeschaduwde plaats in de tropische border. Muehlenbeckia axillaris is net als Acaena en Hebe (oa.) afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Het heeft een zeer fijne structuur en de wat oudere planten laten zich ook in een vorm snoeien.
Nandina domestica - Hemelse bamboe. In het voorjaar bloeit deze tempelbloem met witte pluimen; in het najaar vallen de trossen oranjerode bessen op. Nandina is familie van de Berberis en heeft verder geen enkele gelijkenis met bamboe. Het wintergroene struikje wordt ongeveer 150-160 cm hoog en vorm nooit echt een dichte bos.
Rhaphiolepis indica - Indische haagdoorn is een rozebloeiend struikje met een leerachtig wintergroen blad. Rhaphiolepis staat graag op een zonnige tot lichtbeschaduwde plek in de tropische plantenborder. Na de bloei verschijnen er donkere zwartblauwe bessen die ook nog enige sierwaarde hebben.
Meer wintergroene tropisch aandoende planten
De opsomming van wintergroene tropisch aandoende planten wordt helaas beperkt door het aantal foto’s wat per artikel geplaatst kan worden. Naast de hier genoemde wintergroene planten is ook nog te denken aan Asarum caudatum (mansoor), Camellia (Japanse roos), Dicksonia antarctica (boomvaren), Ophiopogon (slangenbaard), Polystichum (zachte naaldvaren), Yucca (palmlelie). Deze lijst is nog lang niet compleet en niet alles is volledig winterhard!
Plantenkennis
Om een mooie tropische border te kunnen maken is wel enige kennis nodig en inzicht in welke planten goed te combineren zijn en welke niet. Mocht u hulp nodig hebben dan kunt u overwegen om een beroep te doen op 1 van de aangesloten tuinontwerpers.
>> Ik wil hulp bij een beplantingsplan! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)
Auteur: Gilbert de Jong, Schetsservice (https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/schetsservice/)
Foto’s: Gilbert de Jong, Schetsservice (https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/schetsservice/)
Opname locatie: Bloemenpark Appeltern (https://appeltern.nl/nl/)