Voor onze inzending O.I.L. (Outdoor Industrial Living) showtuin op het buitenevenement Gardenista zijn we op zoek gegaan naar fraaie bloeiende vaste planten. Een voorwaarde voor de keuze van de tuinplanten is dat zij tijdens het evenement, van 15 tot en met 19 mei 2019, in volle bloei staan of een ander karakteristiek kenmerk hebben. Mede om deze reden hebben wij pas eind april verschillende vaste planten kwekers bezocht en uit het plantenaanbod de verschillende geschikte soorten geselecteerd.
Naast de gewenste bloeitijd zijn ook de bloemvorm, planthoogte, bloeikleur, bladvorm, bladgrootte en bladkleur van belang. Immers de planten moeten zowel individueel als in combinatie met elkaar het thema ’Industrieel’ ondersteunen. De achterwand van onze showtuin heeft de kleur Denimdrift (Kleur van het Jaar 2017)
Denimdrift is als verfkleur ook gebruikt in de industriele fotowand met de rokende fabriek (en). Naast deze grijsblauwe kleur is vooral ook zwart als steunkleur toegepast in de steigerpijpenconstructie, de eettafel met stoelen, het zwarte gebrande schuttinghout (Shou Sugi Ban (https://www.zwarthout.com/)), de palletbank en het zwarte kunstgras.
Gebaseerd op deze verschillende aspecten zijn de vaste planten geselecteerd waarvan u hieronder een plantbeschrijving vindt.
Amsonia tabernaemontana ’Storm Cloud’ - Blauwe ster, stermaagdenpalm
Amsonia tabernaemontana ’Storm Cloud’ wordt zowel blauwe ster als stermaagdenpalm genoemd. Van deze plantenfamilie worden een 10-tal soorten gekweekt waarbij Amsonia tabernaemontana var. salicifolia, met een smal wilgachtig blad, meer bekend is.
Twee opvallende kenmerken van de uit Noord-Amerika afkomstige Amsonia tabernaemontana ’Storm Cloud’ zijn de donkere, bijna zwarte, bladstelen en de vele dichtbijelkaar staande lichtblauwe bloemetjes van een kleur lichblauw karakteristiek voor Amsonia. Volgens de literatuur groeit deze Amsonia vaasvormig.
’Onze’ Amsonia bloeit al een tijdje, zeker enkele weken, wanneer hij een plaats krijgt in onze Outdoor Industrial Living-border. De blauwe ster is uitgebloeid in de tweede week van juni maar het blijft ook na de bloei mooi.
De hoogte van Amsonia tabernaemontana ’Storm Cloud’ is 50-60 cm en wij hebben de stermaagdenpalm aangeplant in een grote 5 liter pot.
Anthriscus sylvestris ’Ravenswing’ - Fluitenkruid
Anthriscus sylvestris ’Ravenswing’ is de donkere vorm van het bekende fluitenkruid. Het fluitenkruid is als inheemse kruidachtige plant met schermvormige bloemen vooral bekend van dijken en bermen op klei-achtige bodems.
We passen dit donkere fluitenkruid in onze plantenborder toe om verschillende redenen. In de eerste plaats is deze vaste plant erg luchtig en los van structuur, bijna rokerig, wat goed in het O.I.L.-thema past. Zelfs tegen de uitbloei aan geeft dit fluitenkruid nog voldoende structuur in de vaste plantenborder om onmisbaar te zijn.
Een nadeel van gewoon fluitenkruid zou het uitzaaien kunnen zijn want daar staat deze wilde plant om bekend. Uiteraard is dit voor ons geen argument geweest om de plant tijdens de 5 dagen durende tuinbeurs niet aan te planten. Met een hoogte van 50-70 cm stak Anthriscus sylvestris ’Ravenswing’ boven de andere borderplanten uit wat de plantenborder het gewenste luchtige effect gaf.
Het donkere fluitenkruid is aangeplant in 2 liter potten. De standplaats voor Anthriscus sylvestris ’Ravenswing’ dient zonnig te zijn.
Brunnera macrophylla ’Seaheart’ - Kaukasische vergeet-mij-niet
Brunnera macrophylla ’ Seaheart’ is een Kaukasische vergeet-mij-niet met een prachtig tweekleurig groot blad. Het blad is zelfs sprekender van vorm dan het al fraaie blad van de bekendere Brunnera macrophylla ’Jack Frost’. Het hartvormige blad van deze vergeet-mij-niet heeft meer contrast dan bijvoorbeeld de eveneens blauw bloeiende cultivar Brunnera macrophylla ’Silverheart’.
Zowel Brunnera macrophylla ’Seaheart’ als Brunnera macrophylla ’Silverheart’ zijn geintroduceerd door Wim Willemsen van Kwekerij Spitsbergen Willemsen en zijn bekroond met een medaille op het Plantarium (Boskoop) in 2012.
De Brunnera macrophylla ’Seaheart’ die wij toegepast hebben is aangeschaft in een 2 liter pot. Uiteindelijk wordt deze fraaie tuinplant, die een lichte schaduw op prijs stelt, ongeveer 35-40 cm hoog. De bloeitijd met de karakteristieke vergeet-mij-niet blauwe bloemetjes vind plaats in de periode april-mei.
Tijdens Gardenista heeft deze tuinplant niet gebloeid maar is deze vergeet-mij-niet vooral toegepast als bladplant in de voorrand van de plantenborder.
Camassia leichtlinii ’Caerulea’ - Prairielelie, (Blauwe) indianenbloem
De door ons aangekochte bloembollen (190 stuks) van de prairielelie of indianenbloem zijn in november 2018 in p9 potjes met potgrond gestopt en droog weggezet onder een overkapping. In maart en april zijn de potjes in de tuin opgekuild en de bloembollen zijn nagenoeg allemaal uitgelopen. Daarvan zijn er een 150 tal uitgeplant in de plantenborder. Sommige planten bloeien de eerste dagen van Gardenista al volledig en sommige planten zitten tegen de bloei aan.
Alle planten zijn de tweede week van juni uitgebloeid en we kunnen stellen dat de bloeitijd voor ons en de plantenborder goed heeft uitgepakt.
Camassia leichtlinii ’Caerulea’ wordt 60-70 cm hoog en heeft prachtige lichtblauwe bloemen. Camassia leichtlinii is een eetbare plant die oorspronkelijk voorkomt in het westelijke deel van noord-Amerika. De vorm ’Caerulea’ heeft een licht blauwe bloemkleur en wijk daarmee af van de oorspronkelijke soort. Helemaal correct zou de Nederlandse naam ’Indianenbloem’ wel es niet kunnen zijn omdat Camassia quamash de eigenlijke Indianensoort is.
De standplaats dient op een zonnige plek in de tuin iets vochthoudend te zijn.
Centaurea montana ’Grandiflora’ - Bergcentaurie, bergkorenbloem
Centaurea montana ’Grandiflora’, in het Nederlands bergcentaurie of bergkorenbloem genoemd, bloeit lang vanaf de eerste weken van mei tot diep in juli. De karakteristieke blauwe bloemen met de fijne open kroonblaadjes zijn populair bij tuinbezitters.
De hoogte van de bergkorenbloem bedraagt doorgaans 50-60 cm en de standplaats dient zonnig te zijn en de bodem niet te vochtig. Deze tuinplanten zijn aangschaft in een mooie 2 liter pot waardoor de planten gelijk al ’body’ hebben.
In de plantenborder van O.I.L. op Gardenista is deze plant een veilige en betrouwbare keus die mede gebaseerd is op de afwijkende bloemvorm. Aangeplant in 2 liter potten.
Heuchera ’Black Pearl’ - Purperklokje
Heuchera ’Black Pearl’ is een purperklokje met een zeer donker glanzend blad. We hebben deze vaste plant uitgezocht om te kunnen combineren met het matte zilvergroene blad van Brunnera macrophylla ’Seaheart’.
Tijdens Gardenista bloeit deze fraaie tuinplant niet en zelfs in de eerste weken van juni is er nog geen bloem zichtbaar. Purperklokjes zijn het beste te gebruiken in de voorrand van een border waarbij vooral de donkerbladige cultivars het beste in de halfschaduw kunnen staan.
Op iets oudere leeftijd wordt het donkere blad wel lichter van kleur en is donker purperrood. Dit purperklokje zou zowel wintergroen als winterhard zijn maar daar kunnen we na 5 dagen Gardenista beurservaring in mei, op het terrein van Kasteel Ophemert, nog niet van meepraten! We hebben deze schoonheid aangeplant in 2 liter potten.
De hoogte van onze planten bedraagt 15 cm maar volgens de plantbeschrijvingen elders wordt het blad van Heuchera ’Black Pearl’ uiteindelijk circa 30 hoog en de roze-witte bloeiwijze 45-60 cm hoog.
Iris intermedia ‘Bel Azur’ en Iris ‘Az Ap’ - (Baard) Iris
Dankzij de sponsoring van Marianne Joosten van Kwekerij Joosten (https://www.kwekerij-joosten.nl/) hebben we tijdens Gardenista over prachtige lichtblauw bloeiende irissen kunnen beschikken. We hebben de irissen zelf uitgegraven waarna ze een maand opgekuild zijn geweest.
De bekende Iris en Hemerocallis (daglelie)-kweker uit Rutten (N.O.polder) was tijdens Gardenista verhinderd in verband met de zelf georganiseerde Iris-dagen.
Iris intermedia ’Bel Azur’ wordt volgens de beschrijving van Joosten 65 cm hoog en de tuinplant bloeit met hemelsblauwe geurende bloemen, zonder herbloei, in de maand mei.
Iris intermedia ’Az Ap’ blijft met 40 cm iets lager, heeft geurende lichtblauwe bloemen met een herbloei en een blauwbruinige baard. Deze Iris bloeit al in april.
Het introductiejaar van Iris intermedia ’Bel Azur’ is in 1993 (Cayeux) en het introductiejaar van Iris intermedia ’Az Ap’ is in 1979 (Ensminger)
Bovenstaande plantinformatie komt van de website van Marianne Joosten. Bezoek haar website (https://www.kwekerij-joosten.nl/de-kwekerij/default.html) voor meer info over deze bijzondere tuinplanten.
Salvia pratensis ’Twilight Serenade’ - Veldsalie
De inheemse plant Salvia pratensis, veldsalie, behoorde tot 1 januari 2017 tot de groep inheems beschermde planten. Van nature komt veldsalie voor op droge kalkrijke doch voedselarme plekken graslanden, dijklichamen, bermenn en duinen.
Salvia pratensis ’Twilight Serenade’ lijkt sterk op de oorspronkelijke wilde soort al lijkt de bloeiwijze wat donkerder te zijn. Veldsalie heeft een sterke geur en de door ons toegepaste examplaren hebben een 50-60 cm hoge bloeiwijze.
Onze veldsalie’s bloeiden in mei tijdens Gardenisata volop en zijn in de tweede week van juni volledig uitgebloeid. We hebben ze daarna afgeknipt en verwachten een tweede bloei omstreeks augustus.
Salvia pratensis ’Twilight Serenade’ is door ons aangekocht in hoge 2 liter potten en hebben per pot 2 tot 3 bloeiaren. Deze veldsalie is een prachtige tuinplant die ook veel bezocht wordt door bijen en hommels!
Veronica gentianoides - Gentiaan-ereprijs
In tegenstelling tot de wat grover ogende veldsalie is Veronica gentianoides een wat breekbaar ogende, fragiele en bescheiden tuinplant met een smalle lichtblauw bloeiende bloem-aar. Deze ereprijs komt oorspronkelijk als wilde plant voor in Turkije, de Kaukasus en in Iran waar het vooral groeit op zonnige open plekken.
De hoogte van de gentiaan-ereprijs bedraagt 20-30 cm waardoor het in onze plantenborder vooral een plek krijgt tussen en achter de Heuchera ’Black Pearl’ en Brunnera ’Seaheart’.
Tijdens Gardenista bloeit het bovenste deel van deze ereprijs nog net en is deze tuinplant al over de top van de bloei heen. In de eerste week van juni is Veronica gentianoides uitgebloeid. We zijn benieuwd of er na het afknippen van de bloemen nog een tweede bloei volgt.
Veronica gentianoides of gentiaan-ereprijs is door aangeplant in een P9-potje. Zwaardere maten zijn helaas niet (meer) leverbaar.
Bent u toe aan een goed plantadvies of beplantingsplan? Maar een afspraak met ONZE TUINONTWERPERS (https://www.tuinontwerpervinden.nl/bv-30978-0/bedrijven)
Auteur: Gilbert de Jong Schetsservice (De Tuinen van Appeltern) (https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/schetsservice/)
Deze Gardinista tuin is tot stand gekomen (mede) dankzij:
MBI - De Steenmeesters (https://www.mbi.nl/) - Kampen
Zwarthout (Shou Sugi Ban) (https://www.zwarthout.com/) -Leersum
Jongeneel Hout, Plaat en Bouwmaterialen (https://www.jongeneel.nl/) - Vestiging Rotterdam
Kwekerij Joosten (https://www.kwekerij-joosten.nl/) - Rutten
Visio Vireo Tuinen Hoveniersbedrijf en Ontwerpbureau (https://visiovireo.nl/) - Steenbergen
Ed Bijker Tuinen (https://www.edbijkertuinen.nl/) - Vinkenbuurt
Olaf Nijenkamp tuinplanten (https://olaf-nijenkamp.nl/) - Raalte
Kees Smit Tuinmeubelen (https://www.keessmit.nl/) - Almelo, Amersfoort
Frezoli Industrial Lighting (https://frezoli.com/nl/) - Rijsbergen
Verder bedanken wij iedereen die ons ter wille is geweest om onze droomtuin te realiseren waaronder Star Quaity Outdoor Plants (http://www.starquality.nl/), firma Rijnbeek en Zn. Vaste Planten (http://www.rijnbeek.com/) in Boskoop, FN Kempen in Mijdrecht en Plantengroothandel Verlimex (https://www.verlimex.nl/) in Zundert.
We zijn ook dank verschuldigd aan In-Lite buitenverlichting (https://in-lite.nl/nl) die ons kostenloos een transformator, bekabeling en voldoende 12-volt spots ter beschikking hebben gesteld om de avondopnamen door de topfotograaf Frans Photography (https://www.fransphotography.nl/) mogelijk te maken. En niet in de laatste plaats aan fotograaf Frans de Jong zelf die door zijn inzet en ervaring weer voor prachtig beeld materiaal, waaronder de foto’s van de beplanting, heeft gezorgd.
Meer interessante artikelen over tuinplanten:
Klimplanten voor pergola (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3761276/nieuws/klimplanten_voor_pergolas.html)
Witbloeiende tuinplanten (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3777465/nieuws/wit_bloeiende_planten.html)
Tien goede bodembedekkers voor uw tuin (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-4160588/nieuws/tien_goede_bodembedekkers_voor_uw_tuin.html)
Planten voor een Jungletuin (2) (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3759941/nieuws/planten_voor_een_jungletuin_2.html)
Wintergroene tuinplanten (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3971966/nieuws/wintergroene_tuinplanten.html)
De mooiste tuingeraniums (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3763080/nieuws/de_mooiste_tuingeraniums_ooievaarsbek.html)