Dierenleven in de tuin

gepubliceerd op 16-05-2018

Het buitenleven bestaat natuurlijk niet alleen uit planten, maar ook uit dieren. Het een kan niet zonder het ander en wij, wij hebben het allemaal nodig. Vandaar een nieuwsbericht over dierenleven in de tuin.

Hoe was het verhaal ook alweer? Oude dames zorgen voor een grotere hooioogst: de dames houden katten, katten eten muizen, minder muizen is minder verstoorde bijennesten, meer bijen dus die klaver bevruchten, en vervolgens meer klaverplanten die als eigenschap hebben een groeistimulans aan grassen te geven. 

Een grappig verhaal, maar wel eentje dat heel duidelijk maakt dat je graag de juiste dieren in de tuin wil hebben. Bijvoorbeeld om bepaalde veelvraten aan te pakken. En buiten allerlei functionele eigenschappen zorgt al dat gezoem, gefladder en gescharrel voor een tuin waarin wat te beleven valt.  

Wil je weten hoe je dat doet? Hierbij wat handige tips voor dierenleven in de tuin:

 

Tip 1: Zorg voor bescherming

Hoe meer veilige plekjes, hoe meer beestjes. Natuurlijk kan je hiervoor nestkastjes ophangen of egelhuisjes plaatsen, maar hagen, bomen of dichte heesters zijn eigenlijk veel mooier en zijn een natuurlijk alternatief.  
Een insectenhotel is inmiddels een bekend fenomeen, maar een rieten kap of een niet te hermetisch afgesloten schuurtje zorgen voor een luw en droog onderkomen.

Het zal voor zich spreken dat hogere en dichtere beplanting meer beestjes herbergen dan een lage bodembedekker of kale aarde.

Een goed voorbeeld is de tuin op een van bovenstaande foto’s: een dichte begroeiing van ±  50 cm hoog, hagen en een rij knotwilgen. In deze tuin zijn veel schuilmogelijkheden!

 

Tip 2: Wees niet te netjes

In een tuin die helemaal leeg geknipt en geveegd is, is niet veel eten te vinden. Dus laat vooral die uitgebloeide stengels staan in het najaar!
Tussen gevallen blad is nog allerlei eetbaars te vinden. Let er maar eens op hoe vogeltjes lopen te scharrelen tussen de bladeren en er van alles uitpikken. Daarbij zorgt het blad voor minder zichtbaarheid en dat maakt het gelijk ook weer wat veiliger voor ze.

Stapeltjes hout en stenen zorgen voor prima overwinterplekjes voor veel verschillende dieren. Ik heb hier wel eens de fout gemaakt een borstel te willen opruimen die tussen het hout terecht was gekomen. Alleen was dat geen borstel, maar een egeltje in winterslaap…

 

Tip 3: Maak een buffet

Kies voor planten die voorzien in de voedselvoorziening. Bijen en vlinders houden van nectar en vogels van bessen, maar ook van het zaad van uitgebloeide bloemen.  En als laatste maar wel heel belangrijk: zorg – op kleine of grote schaal – voor water!

 

Kun je hulp gebruiken bij het maken van een diervriendelijke tuin? Onze tuinontwerpers helpen je graag! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)
 

Auteur: Dorien Leijdens Studio-HGF Tuinontwerp (http://www.studio-hgf.nl)

Foto’s: Dorien Leijdens

 

Dierenleven in de tuin - Een veilige tuin ©Dorien-Het Groene Fabriekje Dierenleven in de tuin - Een veilige tuin ©Dorien-Het Groene Fabriekje
Dierenleven in de tuin - Juglans regia met muizenvanger ©Dorien-Het Groene Fabriekje Dierenleven in de tuin - Juglans regia met muizenvanger ©Dorien-Het Groene Fabriekje
Dierenleven in de tuin - Egel in de tuin tegen slakken ©Dorien-Het Groene Fabriekje Dierenleven in de tuin - Egel in de tuin tegen slakken ©Dorien-Het Groene Fabriekje
Dierenleven in de tuin - Water in de tuin ©Dorien-Het Groene Fabriekje Dierenleven in de tuin - Water in de tuin ©Dorien-Het Groene Fabriekje
Dierenleven in de tuin - Eten in de tuin ©Dorien-Het Groene Fabriekje Dierenleven in de tuin - Eten in de tuin ©Dorien-Het Groene Fabriekje
Dierenleven in de tuin - Wees niet te netjes ©Dorien-Het Groene Fabriekje Dierenleven in de tuin - Wees niet te netjes ©Dorien-Het Groene Fabriekje