Een cottagetuin is een tuin met informele vormen en de beplanting bestaat uit een mix van vaste planten, siergrassen, rozen en fruitbomen of struiken.
Een cottagetuin is een heel persoonlijke invulling van een tuintype waarin liefhebbers van tuinen romantische ideeën tot werkelijkheid kunnen brengen. Dit geeft verzamelaars van tuinplanten kansen. Omdat dit tuintype informeel is kan het meer voldoen aan de persoonlijke wensen van de gebruiker of eigenaar.
De cottagetuin in Nederland is meestal ook geen echte tuin zoals we die kennen uit het Britse platteland. Wij hebben namelijk geen ’cottage’ maar meestal een gewoon woonhuis. Echte regels voor het ontwerpen en inrichten van dit type tuin gelden eigenlijk niet. Wel is het belangrijk dat de grond in orde is zodat de planten weelderig en nonchalant kunnen groeien.
Cottage betekent letterlijk huisje. Wij associëren zo’n huisje meestal met een landelijk huisje. Een prima rekwisiet voor een romantisch decor van een cottagetuin.
TIP 1: Belangrijk in de cottagetuin!
Het is vooral de ’sfeer’ die weergegeven wordt in de tuin. Deze nonchalante sfeer is ontleent aan de echte Engelse plattelandstuin. Heel veel bloemen, geuren en vormen zijn hierin terug te vinden. Het is een sfeer die al onze zintuigen prikkelt en dus niet alleen ons zicht. De juiste sfeer is dus heel belangrijk maar er is meer. De grond moet in deze tuin goed doorvoed en luchtig zijn. Dit was op het platteland vroeger geen probleem. Oude stalmest was ruim voor handen!
Ook ligt de cottagegarden graag zonnig. Als je ruimte hebt in jouw tuin dan kun je ook een gedeelte van de tuin als cottagetuin bestempelen. Dit tuintype is ook heel geschikt om materialen te hergebruiken. Oude hekwerken, bestrating of bijvoorbeeld troggen dragen bij aan de cotagesfeer. Door in het tuinontwerp gebruik te maken van smalle paadjes, kleine doorgangen en mysterieuze poortjes wordt exact de sfeer gecreeerd van een geborgen en romantische cottagetuin. Door bij kleine zitjes heerlijk geurende planten te gebruiken wordt een cottagetuin ervaring nog beter versterkt.
TIP 2: Maak een cottage plantenborder
Heb je niet de beschikking over de hele tuin om een echte cottagetuin te maken dan kun je ook hier en daar plantenborders op een ”cottage” wijze inplanten. Zo ontstaat er dan plaatselijk een cottagesfeer. Door binnen de tuin enkele aparte ruimtes te creëren, zogenaamde tuinkamers, bereik je het gewenste beeld nog meer. Gebruik voor het maken van tuinkamers het liefst hagen of klimschermen. In deze tuinkamers maak je dan aan de zonnige kant een plantenborder. De plantenborders kun je vervolgens gebruiken om alle lievelingsplanten in uit te zetten.
Er zijn veel cottagetuinboeken in de boekhandel om cottageplanten in op te zoeken. Je kunt natuurlijk ook ervaring opdoen door al aangelegde cottagetuinen te bezoeken. Wat wel belangrijk is bij het kiezen van tuinplanten is dat je cottageplanten niet alleen selecteert op bloemen maar ook let op de specifieke vormen en bladkleuren van bladeren. Stem voor het gewenste eindbeeld van de plantenborder ook de bloeitijden op elkaar af. Uiteraard gelden deze aanwijzingen en suggesties ook voor de echte complete cottagetuin.
TIP 3: Gebruik bloembollen voor verwildering in de cottagetuin
In de cottagetuin kan je kiezen voor beplanting waarbij de bloeitijd over het hele jaar verspreid ligt. De ervaring leert dat voorjaar bloeiende planten vaak heel kort bloeien. Je kan besluiten om deze kort bloeiende soorten te weren, tenzij de vorm of de kleur ervan veel sierwaarde heeft. Bloembollen kunnen de bloeiperiode in de cottage tuin flink vervroegen! Bij bloembollen gebruik je in feite een vierkante meter 2 keer. De bloembollen staan immers gewoon tussen de vaste planten gepoot.
De bloei van deze plantenborders in cottagestijl begint dan ook vaak al in februari. Een goed gemixt assortiment bloembollen kan bloei geven van half februari tot begin juni. Wanneer de bloembollen zijn uitgebloeid moeten ze ter plaatse afsterven. Dat is geen probleem in deze gemengde border in cottagestijl omdat op het juiste moment vaste planten en grassen gaan groeien en daarmee snel het afstervende bloembollenloof aan het zicht zal onttrekken.
TIP 4: Gebruik karakteristieke planten voor de cottagetuin
Vaste planten als Phlox (floks), Penstemon (slangekop), Echinacea (rode zonehoed), Delphinium (ridderspoor), Astrantia (zeeuws knoopje), Eupatorium (koninginnekruid), Geranium (ooievaarsbek), Monarda (bergamotpant), Aster (herfstaster), enz. Siergrassen als Miscanthus (prachtriet) in soorten, Calamagrostis (diamantgras), Molinia (pijpestrootje), Stipa (vedergras) en Briza (bevertjes) zijn heel geschikt om in de cottageborders toe te passen. Uiteraard mogen rozen in allerlei typen niet ontbreken. Denk hierbij met name ook aan geurende rozen. Ook bloemheesters als Hydrangea (hortensia), Ceanothus (Amerikaanse sering) en Buddleja (Vlinderstruik) zijn karakteristieke planten voor de cottagetuin.|
Spreekt een cottagetuin je aan en wil je meer hierover weten? Vraag het één van onze tuinontwerpers! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)
Auteur: Marcel de Coster (MDC-Tuinontwerp (https://www.mdc-tuinontwerp.nl))
Foto’s: Marcel de Coster