Constructies voor klimplanten

gepubliceerd op 22-02-2018

Heb je een kleine tuin maar wil je toch meer groen? Ga dan de lucht in met je planten. Niet letterlijk natuurlijk maar door het aanbrengen van een klimconstructie voor klimplanten.

Deze klimconstructies nemen vaak weinig plaats in en de vogels en insecten zoals bijen, hommels en vlinders zijn er ook blij mee. Je hebt daarvoor verschillende mooie mogelijkheden en we geven je hierbij enkele tips.


Tip 1: Gebruik bouwstaalmatten of gaaspanelen

De enige wintergroene klimplant die echt 100% winterhard is is Hedera of klimop. Een klimconstructie voor klimop is te maken door bouwstaalmat (6 mm, maaswijdte 15x15 cm) of gaaspanelen vast te maken tegen en in een raamwerk van houten palen. Voor de bevestiging van de bouwstaalmatten of gaaspanelen zijn speciale klemmetjes in de handel (zie foto). Ook met een zwaardere maat tie-ribs is bevestiging mogelijk en tie-ribs zijn ook verkrijgbaar in een RVS-uitvoering.

Gebruik je hardhout gebruik dan uitsluitend hout met een FSC-keurmerk want met duurzaam hout bescherm je de regenwouden. In plaats van de normale maaswijdte van 15x15 cm kun je ook kiezen voor een kleinere maaswijdte van 10x10 cm want dat ziet er minder betonijzer-fundering uit. Verzinkt is niet nodig wanneer je klimop gebruikt want gewone onbehandelde matten zien er natuurlijker uit en zijn bovendien nog eens veel goedkoper.

Woon je heel beschut dan zijn er enkele leuke alternatieven voor klimop al geven die waarschijnlijk (bijna) geen privacy. Deze klimplanten zijn wel wintergroen: Clematis armandii ‘Appleblossom’ (een roze bloeiende bosrank) of Clematis armandii ‘Snowdrift’ (wit bloeiende bosrank). Toscaanse jasmijn of sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides) is geschikt voor een zonnige beschutte plek en ruikt bovendien heerlijk! De Clematis heeft lange leerachtige bladeren die erg decoratief zijn.
Andere klimplanten die geschikt zijn voor dit klimsysteem zijn: kamperfoelie (Lonicera), blauwe regen (ook wit te krijgen! Wisteria), klimbes (Akebia), klimrozen.


TIP 2: Span RVS-spandraden op muren en schuttingen

Een andere methode die regelmatig gebruikt wordt is met RVS-spandraden. Via deze methode is het mogelijk om planten tegen gevels en schuttingen te bevestigen. De verschillende RVS-onderdelen hiervoor zoals de spanner, de draad, klemmetjes en schroefogen zijn in de meeste doe-het-zelf-shops en bouwmarkten verkrijgbaar. Ook bestaat er mooie kant-en-klaar systemen voor oplossingen van klimmers tegen de gevel bijvoorbeeld Fassadengrün (https://www.fassadengruen.de/shop/Wire-Rope-Trellis-Systems:::66.html).

We raden het af om klimop, klimhortensia, wilde wingerd (Parthenocissus) of trompetklimmer (Campsis) op deze manier tegen de gevel te plaatsen. Alle vier klimplantsoorten hebben hechtwortels en laten afdrukken na op de gevelstenen. Tenzij je de gevel op deze manier wil laten begroeien natuurlijk.

Wel geschikt voor spandraden zijn: (doornloze) braam, framboos, bruidsluier (Fallopia aubertii) , kamperfoelie (Lonicera), klimrozen, druif (Vitis vinifera), bosrank (Clematis montana), passiebloem (Passiflora), Solanum crispum ‘Glasnevin’, hop (Humulus), pronkerwt (Lathyrus odoratus).

Nuttige links:
Hans Jansen Staalkabels (https://www.staalkabelnetten.nl/gevel/)
Staalkabelstunter (https://www.staalkabelstunter.com/nl/tags/groene-muur/)


TIP 3: Laat een pergola of pergolabalk begroeien

Ook een pergola of een pergolabalk is toe te passen als klimconstructie in een kleine tuin. Ook palen met een dubbele bovenplank (de paal zit er tussen) is een goede oplossing. De klimplanten worden met bindbuis of binddraad vastgezet aan de paal en, als het nodig is, ook aan de bovenplanken.

Afhankelijk van de wens om er onderdoor te kunnen lopen wordt de hoogte van de bovenplank bepaald. Fraai is het om een combinatie te maken van een wintergroene klimophaag (hoogte 180-200 cm) en daarvoor, op 20-30 cm afstand, een constructie voor bladverliezende bijzonder rijk bloeiende klimplanten te plaatsen. De palen hebben een onderlinge afstand van circa 360 cm (2 schuttingdelen) en de bovenplanken worden met stevige bouten aan de palen vastgemaakt. Het kan nodig zijn om een schoor of ondergronds kruis aan te brengen zodat de constructie niet gaat scharnieren. De palen flink in inbetonneren wil ook helpen.

Klimplanten die geschikt zijn voor een pergola of pergolabalk zijn bosrank (Clematis, heel veel soorten), klimbes (Akebia), sierkiwi (Actinidia kolomikta), klimroos (Rosa, heel veel cultivars), klimhortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris), trompetklimmer (Campsis) en kamperfoelie (Lonicera). Ook wilde wingerd (Parthenocissus) is met enige begeleiding goed te gebruiken een heeft vaak een schitterende herfstkleur.

Kiest u voor een klimroos let er dan op of hij doorbloeiend is of remonterend. Remonterend wil zeggen dat deze klimroos vaker dan 1 keer bloeit. Een doorbloeiende klimroos blijft de hele zomer door bloemen vormen.

Veel tuinontwerpers weten precies welke planten voor een bepaalde plek geschikt zijn en hoe de planten zich gedragen.
 

Vragen over klimplanten? Vraag het één van onze tuinontwerpers! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)


Auteur: Gilbert de Jong, Schetsservice.nl (http://www.schetsservice.nl/)

Foto’s: Gilbert de Jong

Klimroos_tegen_Pergola Klimroos_tegen_Pergola
Clematis_montana_Marjorie Clematis_montana_Marjorie
Klimroos_tegen_gaaspaneel Klimroos_tegen_gaaspaneel
Campsis_tagliabuana_trompetklimmer Campsis_tagliabuana_trompetklimmer
Zwarte_pergola_Toscaanse_jasmijn Zwarte_pergola_Toscaanse_jasmijn
Passiflora_violacea_passiebloem Passiflora_violacea_passiebloem
RVS_bevestiging_klimplanten RVS_bevestiging_klimplanten
Bevestiging gaaspaneel Bevestiging gaaspaneel