Vooral in de donkere wintermaanden maar ook in andere jaargetijden zorgt goede tuinverlichting voor een prachtige sfeer in de tuin. Maar tuinverlichting geeft niet alleen maar de juiste sfeer maar draagt ook in belangrijke mate bij aan de veiligheid voor u en uw gezin, familie en vrienden. Goede tuinverlichting voorkomt struikelpartijen of zelfs valpartijen en schrikt lieden met kwade bedoelingen af. Kortom, er zijn veel redenen te bedenken om tuinverlichting aan te leggen. Maar welke mogelijkheden zijn er en waar dient u rekening mee te houden? Hier volgen enkele tips:
Tip 1: Zorg voor veiligheid in uw tuin
Veiligheid en het goed aanlichten van hoogteverschillen is een belangrijk punt voor goede tuinverlichting. Zorg voor goed verlichte trappen en afstappen. Vooral oudere mensen en mensen die uw tuin nog niet goed kennen vormen een risicogroep.
Een bewegingsmelder met verlichting zorgt vaak voor extra veiligheid op plaatsen waar dat wenselijk is: bij een achterpad, bij een tuinpoort, bij de kliko’s etc. Let erop dat u deze tuinverlichting niet zelf ongewenst activeert wanneer de sfeerverlichting brandt!
Tip 2: Het juiste lichtpunt op de juiste plek
Bepaal de functie van het lichtpunt en kies dan pas het juiste verlichtingsarmatuur in aantal en vorm. Tenzij er in uw tuin vliegtuigen mogen landen is het gebruik van veel en overbodige verlichtingsarmaturen niet aan te raden. Licht zou geen doel op zichzelf moeten zijn en wellicht zou het zelfs zo moeten zijn dat verlichtingsarmaturen, wanneer ze branden, niet de status van kunstobject moeten krijgen. Een kunstobject subtiel uitlichten is vele malen fraaier! Overdag dragen fraaie verlichtingsarmaturen wel regelmatig bij aan de sfeer en uitstraling van een mooie tuin!
Tip 3: Maak een lichtplan voor de tuinverlichting
Het is belangrijk dat, voordat de nieuwe bestrating gelegd wordt, de grondkabel voor de toekomstige tuinverlichting op de goede plek ligt met bovengrondse lussen zodat het armatuur op die plek aangesloten kan worden. Maak dus een vooraf een goed lichtplan voor de tuinverlichting!
Onderdelen van het lichtplan kunnen zijn:
De plaats van ‘downlighters’ of ‘uplighters’. Dit zijn (meestal) wandarmaturen die respectievelijk naar beneden of naar boven schijnen. Denk daarbij aan tuinlampen op schuttingen, tuinmuren of muren van overkappingen etc. Een gevelspot kan up- of downlighter zijn.
De plaats van staande tuinlampen of bolderarmaturen. Dat zijn meestal tuinlampen die te plaatsen zijn langs een inrit, tuinpad, terras, vlonder of parking. Deze lampen zijn in verschillende hoogtes te krijgen en schijnen naar beneden of rondom. Hier is veel variatie in te vinden en worden ook aangeboden in allerlei materialen zoals hout, roestvaststaal (rvs), cortenstaal, zink, koper, kunststof.
De plaats van spots en grondspots, al dan niet met een prikpen (prikspots) om de spot te kunnen verplaatsen. Gebruik deze lampen om tuinornamenten, dakbomen, leibomen en andere opvallende struiken zoals Japanse esdoorns mee aan te lichten.
De plaats van ledstrips. Ledstrips worden nog al eens toegepast om traptreden, vijverranden etc. mee uit te lichten. Dat vergroot de veiligheid!
U kunt op een eenvoudige plattegrond aangeven welk type tuinverlichting op een bepaalde plek in uw tuin gewenst is.
Hulp nodig bij het naken van een plan voor tuinverlichting ? Vraag het één van onze tuinontwerpers! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)
Auteur: Gilbert de Jong www.conceptgroen.nl (http://www.conceptgroen.nl) www.schetsservice.nl (http://www.schetsservice.nl)
Foto’s: Gilbert de Jong